![](http://www.omikoshi.fi/wp-content/uploads/2019/10/Miltä-usko-näyttää_Omikoshi-kulkue_netti.jpg)
Kuva: kirkkojakaupunki.fi
Omikoshi pyhäkkö on nähtävillä nyt Kangasalla kulttuurikorttelissa
Omikoshi on nyt nähtävillä Kangasala-talon vieressä sijaitsevassa kirjastorakennuksessa.
Omikoshi pyhäkkö lahjoitettiin juhlistamaan Suomen ja Japanin satavuotisia diplomaattisuhteita lauantaina 18. toukokuuta 2019
Omikoshi pyhäkön on lahjoittanut Hamamatsu Finland Association johtaja Hiroaki Hodai. Pyhäkkö lahjoitettiin Suomelle Suomen ja Japanin satavuotisten diplomaattisuhteiden kunniaksi.
Omikoshi on eräänlainen kantotuolissa kannettava Šhintolainen pienoispyhäkkö. Nimi tulee sanoista koshi, joka tarkoittaa kantotuolia ja mi, joka viittaa kami-jumaliin.
Kaiken kaikkiaan Omikoshissa on yli 30.000 erilaista osaa. Siitä löytyy näytteitä muun muassa japanilaisesta puulakkauksesta, sekä sen lisäksi pyhäkössä on lukuisia pieniä käsintaottuja metallikoristeita ja erilaisia shintolaisuuden symbooleja.
Omikoshi on noin 120cm korkea ja se painaa miltei 100 kiloa. Pyhäkön rakentaja ja kokooja on arvostetun perinnepuuseppä Masao Kobayashin johtama ryhmä. Omikoshia valmistettiin Japanissa noin vuoden verran, jonka jälkeen se kuljetettiin Japanista Suomeen valmiiksi koottuna.
Japani – Suomi 100 Omikoshi-juhlakulkue Helsingissä 18.5.2019
Pyhäkkö kannettiin näyttävästi Helsingin keskustan läpi toukokuussa 2019. Juhlakulkueessa pyhäkköä kantoi lähes sata matsuri-asuihin pukeutunutta henkilöä.
Kulkueen vastaavana tuottajana toimi Heikki Mäenpää. Näin hän kommentoi: ”Kysymys on myös paljon laajemmasta asiasta: saamme ajanmukaista tietoa vieraasta kulttuurista ja ystävällisestä maasta. Tämä on jo yli tuhatvuotinen perinne Japanissa. Ennen se on ollut hyvinkin uskonnollinen, mutta nykyään se on tällainen yhteishenkeä rakentava tapahtuma kerran vuodessa.”
Mäenpään mukaan Euroopassa ei tiedetä olevan toista Omikoshi-pyhäkköä.
![](http://www.omikoshi.fi/wp-content/uploads/2019/10/IMG_4952.jpg)
Kuva: Heikki Mäenpää / Harjula Production